wegańskie śniadanie
Przepisy,  Uncategorized

Wegańskie Śniadanie z Tofu – 3 Proste Przepisy

Nigdy nie będę w 100% weganką jednak lubię od czasu do czas zrobić sobie taki tydzień lub dwa właśnie na diecie roślinnej. Dzisiaj przygotowałam trzy banalnie proste przepisy na wegańskie śniadanie, z których korzystam najczęściej. Każdy z nich jest bardzo uniwersalny i można go modyfikować według własnych preferencji.

 

3 Przepisy Na Wegańskie Śniadanie

 

Tofucznica

 

* Kostka tofu (ok.180g)

* Pomidor

* Cebula

* Łyżeczka oliwy

* Inne ulubione warzywa (np. rzodkiewka, szczypiorek itp.)

* ulubione przyprawy (sól, pieprz, bazylia, oregano itp.)

 

 

Przygotowanie:

* Na oliwie podsmażyć cebulę i pokrojone w kostkę pomidory. Mieszać przez około 2 minuty.

* Pokruszone tofu dodać na patelnię i smażyć około 2-3 minuty do lekkiego zezłocenia się tofu.

* Dodać przyprawy i ulubione warzywa.

Krem z tofu

 

 

* Tofu 1 kostka (180g)

* Banan

* Dowolne owoce (np. truskawki, maliny, jagody)

* opcjonalnie ksylitol (lub miód- wersja niewegańska)

Przygotowanie:

* Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę

 

Omlet

 

* 1/2 kostki tofu

* Jogurt na bazie kokosa (w wersji niewegańskiej można zastąpić np. jogurtem naturalnym)

* Mąka owsiana/zmielone płatki owsiane 30g

Przygotowanie:

* Tofu zblendować z jogurtem i mąką

* Smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *