Deser czekoladowy
Przepisy,  Uncategorized

Vegański deser czekoladowy

Uwielbiam proste rozwiązania, a spędzanie całego dnia w kuchni, a tym bardziej sprzątanie bałaganu, który w międzyczasie powstanie nie przemawia do mojej natury leniwca. Zdecydowanie wole mało skomplikowane, szybkie rozwiązania, ale którymi można zaskoczyć i w których da się zakochać. Taki zdecydowanie jest ten deser. Delikatny, kremowy deser czekoladowy. Zapraszam 🙂  

Składninki:

* Mleczko kokosowe (biała zbita część) 308g

* 2 łyżeczki kakao

* Daktyle 100g

* Czekolada gorzka (według uznania)

Przygotowanie:

1. Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut.

2. Mleczko kokosowe wkładamy do miski i miksujemy (na wolnych obrotach około 0,5 minuty).

3. Daktyle (wraz z wodą) blendujemy na gładką masę.

4. Kakao, daktyle dodajemy do mleczka kokosowego i mieszamay.

5. Na koniec dodajemy drobne kawałki gorzkiej czekolady.

6. Przygotowaną masę nakładamy do szklanek i wkładamy do lodówki na kilka godzin (minimum 2, ale lepiej, żeby postały trochę dłużej 🙂 )

7. Na wierzch można przygotować mus z dowolnych owoców.

 

Z przepisu wychodzi około 5 porcji. 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *