tarta z delikatnym kremem
Przepisy,  Uncategorized

Tarta z delikatnym kremem z tofu

Skłamałabym pisząc, że jest to jedno z mniej kalorycznych ciast na tej stronie, jednak nie zmienia to faktu, że jest zrobione ze zdrowych składników. Od jakiegoś czasu nie mogę rozstać się z tofu. Ci co śledzą mojego instagrama wiedzą, że ostatnio zdecydowanie zdominowało moją kuchnię: tofucznica, różnego rodzaju kremy to i nie mogło zabraknąć ciasta. Mam w głowie jeszcze wiele pomysłów na wypieki z jego udziałem, a dzisiaj podsyłam wam przepis na tartę z delikatnym kremem. U mnie w domu zniknęła w mgnieniu oka. Jedyny minus to taki, że najlepiej przygotować ją dzień wcześniej.

 

Spód:Tarta z delkatnym kremem
* Płatki owsiane 130g

* Masło 80g

* Mąka 80g

* Cukier kokosowy 50g

* Wiórki kokosowe 50g

(* Odrobina wody)

Krem:

* 2 kostki tofu (360g)

* Mleczko kokosowe 100g

* Kakao 2 łyżki (ok. 150g)

* Miód 2 łyżki

* Masło orzechowe 150g

* Orzechy laskowe 200g (można pominąć)

Przygotowanie

1. Płatki blendujemy na mąkę.

2. Dodajemy resztę składników i wszystko razem mieszamy.

3. Gdy masa wyszła zbyt sucha dodajemy odrobinę wody.

4. Ciasto przekładamy do blaszki do pieczenia.

5. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w 180*C.

Przygotowanie masy:

1. Najpierw blendujemy tylko tofu do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie dodajemy resztę składników i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. 

2. Krem przekładamy na upieczony i wystudzony spód i wstawiamy do lodówki najlepiej na przynajmniej 24h 🙂 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *