tarta twarogowa
Przepisy

Tarta twarogowa

Ta tarta twarogowa to trochę spontan, mimo że przepis na nią chodził za mną już od jakiegoś czasu. Doskonale wiedziałam, jak chciałabym, aby wyglądała wizualnie, jednak nie do końca wiedziałam, co zrobić by było tak, jak sobie to wyobraziłam. Chciałam zrobić coś jakby sernik na zimno z dużą ilością kokosa na czekoladowym spodzie. Wiedziałam, że na pewno wykorzystam twaróg i na pewno będzie mocno kokosowe (chociaż finalnie nie odczuwa się tego aż tak bardzo). Zazwyczaj z góry wiem jaki efekt chciałabym uzyskać, zwykle mam wszystko przemyślane, aby uzyskać z góry zamierzony efekt. Teraz było zupełnie inaczej. Wiedziałam mniej więcej wizualnie tą tarte, to reszta do końca była zagadką. Na szczęście tarta okazała się naprawdę pyszna. Zanim jeszcze zdążyła dokładnie zastygnąć, już połowy nie było, choć zdecydowanie najlepsza jest na drugi dzień.

Składniki:

a) ciasto b) masa twarogowa

* Daktyle 100g

* Dowolne płatki np. owsiane, orkiszowe 50g

*Słonecznik 25g

* Orzeczy włoskie 25g

* wiórki kokosowe 10g

* kakao 5g

* Twaróg chudy 250g

* mleczko kokosowe 200ml

* wiórki kokosowe 50g

* Żelatyna ( łyżeczka na 3/4 szklanki wody)

* Ksylitol 30-35g

Przygotowanie:

1. Dakltyle zalewamy wrzatkiem (na wysokosc daktyli) i odstawiamy na 15 minut.

2. Płatki, słonecznik, orzeczy mielimy na mąkę.

3. Daktyle wraz z wodą blendujemy na gładką masę. Dadajemy kako i zmielone płatki.

4. Ciastem wykładamy blaszke do pieczenia. Pieczemy w 180*C prez około 10 minut.

5. Twaróg miksujemy z mleczkiem kokosowym, ksylitolem i wiórkami kokosowymi.

6. dadjemy żelatynę

7. Masę wylewamy na spód i odstawiamy do lodówki na około 24h.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *