tarta rafaello z orzechowym kremem
Przepisy,  Uncategorized

Tarta rafaello z orzechowym kremem

Zdecydowanie nie najmniej kaloryczne ciasto na świecie, ale za to sycące i oczywiście w skład nie powinien wzbudzać kontrowersji. Kasza jaglana, masło orzechowe, tofu, kakao z góry można założyć, że 0 kcal to ciasto na pewno nie ma, ale przecież kaloryczność nie idzie w parze z wartościami odżywczymi!

***

Niedawno minął rok, odkąd rozpoczęłam swoją przygodę z pole dance. Równo miesiąc temu obchodziłyśmy nasze pierwsze urodziny. Był to naprawdę ciekawy rok, w którym naprawdę wiele się zmieniło, ale przede wszystkim poznałam wspaniałych ludzi. Tak więc miałyśmy naprawdę ważny powód do świętowanie. Z tej okazji nie mogło zabraknąć tortu. Obiecałam, że zrobię coś fit, ale oczywiście bezspiny o kalorie (w sumie najlepiej, gdyby było to ciasto z toną cukru, karmelem, czekoladą i wszystkim, co ‚zakazane’ 🙂 ).

 

Tarta rafaello przekładana orzechowym kremem.

Składniki:

* Płatki owsiane/żytnie/orkiszowe itd. 150

* Mąka ryżowa 100g

* cukier kokosowy/ksylitol  1/2 szklanki (80g)

* masło/olej kokosowy 100g

* wiórki kokosowe 50g

Przygotowanie:

1. Płatki owsiane blendujemy .

2. Dodajemy mąkę, cukier, wiórki kokosowe i rozpuszczone masło.

Gdy masa będzie zbyt ‚sucha’ i składniki nie będą chciały się ze sobą połączyć, można dodać trochę wody.

3.  Ciasto przekładamy do blaszki, formujemy na kształt tarty i pieczemy przez około 20minu w 180*C

I Masa

Składniki:

*  Kasza jaglana/kasza manna 100g

*  Mleko 400 – 450g

*  Woda 400 – 450g

*  Wiórki kokosowe 100g

*  Migdały w płatkach 100g

* Miód ok 50g

Przygotowanie:

1) Mleko i wodę wlewamy do garnka i gotujemy.

2) Gdy mleko zacznie wrzeć dodajemy kaszę jaglaną/kasze manne i na małym ogniu gotujemy do zgęstnienia masy.

3) Gdy już masa zgęstnieje dodajemy wiórki kokosowe i migdały, na koniec miód/ksylitol (stopniowo, żeby wyczuć odpowiednią dla siebie ilosc, żeby nie byłyza słodkie 🙂 )

4) Z masy formujemy kilka kuleczek, które ułożymy na wierzchu ciasta.

5) Resztą masy wykładamy spód ciasta

 

 

II Masa:

Skałdniki:

* Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej

* 1 łyżka kako

* Masło orzechowe 200g

* Wiórki

* Migdały

* 2 łyżki miodu (ok 25g)

Przygotowanie

1) Kaszę jaglaną gotujemy.

2) Po odcedzeniu blendujemy na gładki krem i dodajemy resztę składników.

3) Masę wykładamy na wcześniej położoną masę.

 

III Masa

Składniki:

* 2 kostki tofu

* 100g migdałów

* Ok 60g ksylitolu

* Migdały 100g

* Wiórki kokosowe 110g

* Mleczko kokosowe około 200g

Przygotowanie:

 

1) Tofu blendujemy na gładki krem.

2) Dodajemy resztę składników i blendujemy.

3) Masę wykładamy na wierzch ciasta.

Na sam koniec układamy wcześiej przygotowane kuleczki i wstawiamy do lodówki.

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *