sernik na zimno
Przepisy

Sernik na zimno z sezonowymi owocami

Nie powiem, żebym była wielką fanką tradycyjnego sernika. Raczej staram się wybierać inne ciasta, jednak ostatnio to właśnie serniki zdominowały moją kuchnię. Może przez te upały jestem bardziej wybredna, ale szukam czegoś lekkiego, kremowego, słodkiego, idealnego do popołudniowej kawy co nie spowoduje, że będę bardziej znużona, a niestety wszystkie inne ciasta wydają się ciężkie. Lato zdecydowanie dominuje pod względem dostępnosci swieżych owoców dlatego warto to wykorzystać.

Ten przepis jest naprawdę bardzo prosty i szybki.

***

Spód:
* Daktyle – 100g
* Masło orzechowe – 35g
* Kakao – 5g
* Płatki owsiane – 40g

Masa serowa:
* Jogurt grecki – 100g
* Mleczko kokosowe – 150g
* Miód – 40g
* Wiórki kokosowe – 30g
* Owoce
* Żelatyna – łyżeczka na 3/4 szklanki wody

Przygotowanie:

1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 15 minut — po tym czasie zblenduj.
2. Płatki owsiane zblenduj i dodaj resztę składników.
3. Przygotowaną masę przełóż do blaszki i wstaw do lodówki

(po tym czasie zostaw ciasto w piekarniku)

4. Wszystkie składniki na masę serową połącz i przelej na upieczony spód.
5. Całość wstaw do lodówki najlepiej na 24h.
Na wierzch można przygotować galaretkę lub udekorować owocami.

 

sernik na zimno

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *