makaron z warzywami
Przepisy

Makaron z warzywami – przepis na vegański obiad

Jak nigdy nie mam problemu ze śniadaniem, chyba że problemem jest brak zdecydowania czy zjeść dzisiaj jaglankę, owsiankę a może jajecznicę, tak obiady nigdy nie były moją mocną stroną.Ciężko mi stwierdzić, dlaczego tak jest, ale chyba jest to dla mnie jeden z bardziej męczących posiłków i nic poza naleśnikami z serem nie jest w stanie mnie w pełni zadowolić.  

***

Makaron z warzywami wydaje się i jest prostym daniem. Nie będę ukrywać, że uwielbiam makaron i przykre jest to, że niesłusznie dostał on miano kalorycznego (wiadomo wszystko z umiarem) wystarczą odpowiednie proporcje i dobry dobór pozostałych składników, by zrobić bardzo wartościowy posiłek bez obawy o swoją sylwetkę.


 

Jako że należę do tych osób, które nie przepadają za papryką, postanowiłam z nią trochę powalczyć. Teraz, gdy pogoda za oknem się popsuła, a to właśnie papryka jest jednym z lepszych „dostawców” witaminy C, warto wprowadzić ją do swojej diety. 

 

Składniki:

* 4 pomidory

* 3 papryki

* cukinia

* 300g pieczarek

* cebula

* Tofu (250g) 

* Przyprawy 

Przygotowanie:

1. Paprykę pieczemy (około 30 minut)

2. Upieczoną paprykę można obrać ze skórki, zmiksować z pomidorami i przyprawić.

3. Na patelnię wlewamy łyżeczkę oliwy, wrzucamy drobno posiekaną cebulę i pieczarki.

4.  Po około 3 minutach dolewamy część masy pomidorowej.

5. Na patelnię dodajemy cukinię i dodajemy resztę masy pomidorowej.

6. Całosć dusimy na patelni około 30 minut

7. Na koniec dodajemy pokrojone w kosteczkę tofu.

 

 * Można część papryki zmiksować a część pokroić w kostkę i dodać osobo.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *