Gofry
Przepisy,  Uncategorized

Gofry Jaglane

Gofry ciepłe, chrupiące z masą pysznych dodatków. Kuszą zapachem nie wspominając już o ich delikatnym smaku. Sama je uwielbiam, a różnorodność dodatków z jakimi są podawane z bitą śmietaną i owocami, czekoladowym kremem, dżemem cukrem pudrem czy na wytrwanie np. z warzywami sprawia, że nie znam osoby, która by za nimi nie przepadała.

Często kojarzone z letnimi dniami spędzanymi nad morzem, gdzie wszędzie unosi się ich aromatyczny zapach. Niestety, przez wiele niepotrzebnym dodatków są uważane za niezdrowe i kaloryczne, stając się tym samym bezwzględnym wrogiem naszej sylwetki. Ten fakt sprawia, że wiele osób przestrzegających diety musi przejść koło nich obojętnie, nie mówiąc już o tym, że tradycyjne gofry kupowane w budkach sklepowych mogą nie być kuszące dla niejednego fitfreaka głównie przez składniki takie jak mąka pszenna, olej, cukier czy tonę przesłodzonych dodatków na wierzchu.

Czy gofry mogą być zdrowe?

Otóż tak! Mogą okazać się naprawdę wartościowym posiłkiem jeśli tylko odpowiednio dobierzemy składniki do ich przygotowania. Aktualnie w Internecie można znaleźć dużo różnych przepisów na ich „fit” wersje a jak wiadomo najzdrowsze są te, które zrobimy sami ze znanych nam składników. Dobrze przygotowane są świetną alternatywą na zdrowe śniadanie.

Dziś przygotowałam dla was przepis na pyszne jaglane gofry z dodatkiem banana, które mają słodki smak i zero dodatku cukru, a dodatkowo pozwolą wprowadzić do twojego jadłospisu bardzo zdrową kaszę jaglaną. Zapraszam!

Składniki na około 5-6 gofrów:

100g kaszy jaglanej

.1 Banan

1 Jajko

Mleko (roślinne lub krowie) do konsystencji można też użyć wody

Przygotowanie:

1. Kasze jaglaną gotujemy

2. Ugotowaną kasze blendujemy z resztą składników

3. masę nakładamy i czekamy

UWAGA!! Gofry są bardzo delikatne.

Smacznego!!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *